A paraszt ember a természetben él, és így felelne, ha kérdeznéd:

„Ami nem kell az embernek, az jó az állatnak.
Ami nem kell az állatnak, az jó a földnek.
Ami nem jó a földnek, az jó lesz a tűznek.
Ami nem jó a tűznek, azt eltesszük későbbre, mert egyszer biztosan jó lesz valamire."

(Rigel Ben Hara)


Diópálinka készítése. Igen jó diópálinka készíthető a következő módon: Vegyünk 12 zöld diót, olyat, a melynek a csontárhéja még nem keményedett meg, de a belét képező tömeg már ne legyen híg, vegyünk továbbá 18 gramm fahéjat, 200 gramm fehér czukrot, 30 darab szegfűszeget, három liter tiszta, kifogástalan törkölypálinkát, a mely 16 fokos (40%-os) legyen, vegyünk még friss narancshéjat, melyből a belső fehér részt kidobjuk s csak a sárgáját használjuk fel, mintegy 35 grammot. Ezen anyagokat összekeverve, két hétig hagyjuk a napon, napjában többször felrázva, végre pedig itatós papiroson átszűrjük s kész a diópálinka.” (Hasznos kalauz, 1899)


„Mivelhogy a magyar munkás derék, értelmes nép; csakhogy háromszor kell neki a feladványt elmondani. Ha csak egyszer mondjuk el neki, akkor elfelejti; ha csak kétszer mondjuk el előtte, akkor az ellenkezőjét teszi annak, a mit tenni kell; de hogyha háromszor mondjuk el neki, akkor pompásan elvégzi a rábízottakat.” (Jókai Mór: Kertészgazdászati jegyzetek)


A gyümölcsnek muskotály ízt adni. Mindenféle gyümölcsnek kellemes, muskotály ízt adhatunk a következő módon. Szedjünk annak idején orgona- és fehér jázmin virágot, melyeket árnyékos helyen gondosan megszárítva, nagy befőttes üvegekbe elteszünk s hólyagpapirral bekötünk. Midőn aztán valamely gyümölcsnek muskotály ízt akarunk kölcsönözni, akkor azt rétegenként ilyen szárított virág közé rakjuk valami kis ládába vagy dobozba s1-2 hétíg így hagyjuk. Ez alatt a gyümölcs finom muskotályossá válik.” (Hasznos kalauz, 1899)